Hoe omgaan met stress: 5 praktische tips

Wat is stress?

Stress: vroeg of laat hebben we er allemaal mee te maken. Een spanning in lichaam en geest, ten gevolge van externe factoren. Je krijgt het gevoel dat je de controle verliest, je staat voor een situatie die je niet helemaal kan inschatten en in het slechtste geval stel je je eigen capaciteiten in vraag. Als dat het geval is, kan stress zelfs verlammend werken.

Maar wist je dat er heel wat trucjes zijn om verstandig om te gaan met die stress? Of om die stress zelfs te vermijden?

Hoe omgaan met stress op het werk? 5 tips!

1. Plan je week verstandig in

Soms hebben we het gevoel dat we constant achter de feiten aan hollen. Dat kan deels verholpen worden door een slimme weekplanning op te maken. Door prioriteiten te stellen en de belangrijkste, meest dringende zaken eerst te behandelen. Het heeft geen zin om vandaag al de problemen van morgen op te lossen.

2. Denk aan oplossingen, niet aan problemen

Soms lijken problemen zodanig groot of ingewikkeld dat je niet meteen ziet hoe je ze kan aanpakken. Probeer dan kleine tussenstappen te ontwikkelen richting de definitieve oplossing. Zo worden je problemen klein en tastbaar. En kan je geleidelijk aan stappen in de juiste richting zetten.

3. Leer 'neen' zeggen

Ken je het gevoel dat iedereen een stukje van je wil? Het is een fenomeen waar veel ondernemers mee te maken hebben. Werknemers komen beurtelings bij je langs met vragen, klanten en leveranciers verlangen je aandacht... Het is onmogelijk om op ieder verzoek positief te antwoorden, want voor je het weet, loop je de hele tijd brandjes te blussen. Leer dus af en toe 'neen' zeggen, hoe moeilijk dat in het begin ook lijkt. Je zal zien dat er meer tijd zal vrijkomen om nuttig te besteden.

4. Zoek een balans tussen werk en privéleven

Nog wat dossiers meenemen naar huis, wat e-mails beantwoorden in de zetel, 's avonds nog een paar telefoontjes plegen... Klinkt het bekend in de oren? Wellicht wel, want heel wat bedrijfsleiders en zelfstandigen slagen er niet in om de knop om te draaien eens ze de deur van het bedrijf achter zich hebben dichtgetrokken. Het is niet gemakkelijk om de juiste balans te vinden tussen werk en privéleven, maar blijf ernaar op zoek gaan. De nodige ontspanning kan er voor zorgen dat je beter en efficiënter werkt.

5. Durf praten

Veel ondernemers hebben de neiging om hun gevoelens te onderdrukken. Om niet over stress te praten. Probeer het toch maar te doen, want je zal zien: het lucht op. Bovendien is praten de eerste stap richting een duurzame oplossing. Wees dan ook niet bang om de hulp te vragen van je partner, vrienden of familie.

Alles geprobeerd, maar toch nog wat hulp nodig?

Geen paniek, er zijn nog tal van andere dingen die je kan doen om je stressniveau te laten zakken. Benieuwd hoe je met jouw stress kan omgaan? Of wil je je medewerkers een opleiding stressmanagement geven?

Aarzel niet om ons te contacteren. Wij komen graag vrijblijvend met je kennismaken.

Deel dit artikel

Vrijblijvend kennismaken?

Contacteer ons
Contacteer ons